ترمیم دندان چیست ؟ ترمیم دندان روشی است که دندانپزشک ترمیمی از آن برای جایگزینی دندان از دست رفته و یا ترمیم قسمت های از دست رفته ساختار دندان استفاده می کند. ساختار دندان ممکن است به دلیل پوسیدگی، خراب شدن ترمیم قبلی و یا شکستگی دندان از بین رفته باشد.
از روش هایی که برای ترمیم دندان استفاده می شود، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
متداول ترین روشی که برای پر کردن دندان استفاده می شود، پر کردن آن است. از پر کردن دندان، برای ترمیم دندان های شکسته و یا دندان های که پوسیده شده اند و نیز دندان هایی که بر اثر ساییده شدن بر اثر تراش دندان و… از بین رفته اند، استفاده می شود.
می توان برای این کار از موادی با جنس های زیر استفاده کرد:
در اولین مرحله، دندانپزشک با استفاده از بی حسی موضعی، اطراف دندان را بی حس می کند تا بیمار دردی را احساس نکند، و سپس در مرحله بعدی، از یک مته و یا لیزر برای از بین بردن پوسیدگی استفاده می کند.
اینکه دندانپزشک از چه ابزاری استفاده کند، بستگی به راحتی وی، نوع ابزاری که برای کار با آن آموزش دیده است، میزان مجهز بودن ابزارهای وی دارد و نیز محل و میزان پوسیدگی دارد.
پس از این مرحله، دندانپزشک، به محل پوسیدگی نگاه می کند، تا ببیند آیا تمام پوسیدگی برداشته شده است یا نه. در صورتی که پوسیدگی ای باقی نمانده باشد، دندانپزشک بقایای پوسیدگی را از روی دندان پاک می کند و فضا خالی را آماده پر کردن می کند.
اگر پوسیدگی نزدیک به ریشه باشد، ممکن است دندانپزشک ابتدا یک آستر از جنس گلاس آینومر، رزین کامپوزیت و یا مواد این چنینی، برای محافظت عصب قرار دهد.
پس از اینکه این مراحل صورت گرفت، دندانپزشک مواد پرکردنی را به صورت لایه لایه اغمال می کند و سپس از لیزر استفاده می کند تا هر لایه سفت و سخت شود و به راحتی امکان از بین رفتن آن وجود نداشته باشد. پس از اینکه این لایه ها به حد کافی رسیدند، اضافه کردن مواد به پایان رسیده و سپس مواد اضافی برش و صیقل داده می شوند تا مثل دندان واقعی صاف و تمیز گردد و احساس یک دندان واقعی را برای بیمار فراهم کند و برایش اذیت کننده نباشد.
اگر چه خیلی از مواد پر کننده دندان و نیز خود دندان، در برابر مواد گرم و سرم، منقبض شده و دچار شکستگی می شود، اما آمالگام نقره، سریعتر دچار ترک و شکستگی می شود.
از دیگر پر کننده های دندان می توان به سرامیک اشاره کرد که از پرسلن ساخته می شوند و نسبت به مواد رزین کامپوزیت، در برابر لک شدن مقاوم هستند. این ماده می تواند حدود 15 سال دوام داشته باشد و هزینه آن هم با هزینه مواد طلایی پر کردن دندان برابری می کند.
کامپوزیتی که برای ترمیم دندان استفاده استفاده می شود، به دندان ها زیبایی خاصی می بخشد؛ چرا که از نظر ساختار، شباهت زیادی به دندان طبیعی دارد. ولی استفاده از این روش بسیار زمان بر و دشوار است؛ به همین خاطر دندانپزشکان تمایل زیادی به استفاده از آن ندارند و بیشتر از روش ترمیم با تاج استفاده می کنند؛ قسمت بیشتر درآمد آیک دندانپزشک معمولی هم از همین روش است.
ترمیم های زیادی که با تاج کامل انجام می شوند، می توانند تا چندین دهه ماندگاری داشته باشند. درمان هایی که با استفاده از تاج های جزئی، منشورها و ترمیم داخل و کرونال مستقیم و غیر مستقیم انجام می شوند، نمی توانند به اندازه تاج کامل موفقیت آمیز باشند.