همه افراد به علت های مختلفی مانند عدم رعایت بهداشت دندانها و به موقع مسواک زدن و یا خوردن غذاها و نوشیدنی های رنگی مانند قهوه به مدت طولانی، دچار انواع لکه ها و پلاک ها و جرم ها روی دندانهای خود می شوند، که اگر این جرم ها از بین نروند به مرور دندانها را دچار پوسیدگی های عمیق خواهند کرد. بنابراین یکی از روش های پزشکی رایج برای درمان این جرم ها روش جرم گیری یا بروساژ دندان می باشد که در این مقاله از مجله کرج دنتیستس با آن بیشتر آشنا خواهیم شد.
جرمگیری دندان به عمل پاکسازی سطح مینای دندان از پلاکها و جرمهای تشکیل شده گفته می شود. فعالیت باکتری ها در دهان باعث تشکیل جرم و پلاک روی مینای دندان ها شده و تجمع این پلاکها به مرور باعث تشکیل یک ماده سخت به اسم تار تار در اطراف دندان بخصوص آن قسمت از دندان که به لثه چسبیده است می شود. عدم پاکسازی به موقع جرمهای دندان در طول زمان باعث آسیب بیشتر به دندان ازجمله پوسیدگی دندان و حتی التهاب لثه خواهد شد. جرم گیری دندان به انگلیسی Teeth Scaling گفته می شود بسیار مهم است و انجام آن به همه افراد توصیه می شود.
بیشتر بخوانید: سفید کردن یا بلیچینگ دندان کدام روش بهتر است؟
عملیات جرم گیری دندان ها همانند سایر کارهای دندانپزشکی مراحل مختلفی دارد که به ترتیب انجام می شود این مراحل به شرح زیر می باشد:
اگر برای شما این سوال پیش آمده است که آیا جرم گیری دندان درد دارد؟باید بگوییم در این عملیات هیچ جایی از دندان یا لثه ضربه نمیبیند یا برش داده نمی شود، بنابراین هیچ دردی نخواهید داشت. اما ممکن است به علت تمیز شدن دندانها از جرم در طول انجام اینکار کمی احساس گز گز در لثه ها داشته باشید که پزشک برای جلوگیری از این موضوع با مایع بی حسی به صورت موضعی لثه های شما را بیحس میکند تا در حین کار راحت باشید.
بعد از بیحسی موضعی موردنظر، دندانپزشک با استفاده از دستگاه جرمگیری دندان(ابزار اولتراسونیک) و مواد مخصوص نواحی مختلف دندان مانند زیر لثه، روی دندان و اطراف ریشه را جرم گیری و پاکسازی می کند.
در پایان کار برای پاکیزگی دهان و دندانها و تمیز شدن از هر گونه باقی مانده جرم ها و پلاک، فضای دهان را شستشو می دهند .
زمان انجام جرمگیری دندان کاملا به شما و رعایت بهداشت دهان و دندان و نوع مواد غذایی مصرفی تان بستگی دارد. البته جنس و نوع دندانها نیز در طول دوره جرمگیری دندانهایتان بسیار مهم است. البته که دندانپزشکان همواره توصیه می کنند که حداقل سالی یکبار دندان های خود را جرم گیری کنید تا از بروز پوسیدگی های احتمالی جلوگیری کنید. اما بیش از آن و به صورت افراطی نیز توصیه نمی شود. در کل توصیه شده است حداقل 6 ماه یکبار در سال اینکار را انجام دهید اما باز هم بهتر است قبل از هر اقدامی با دندانپزشک خود در این باره مشورت کنید.
برخی از مهمترین فواید بروساژ یا جرمگیری دندان به شرح زیر است:
منشا اصلی همه بیماری های دهان و دندان، پوسیدگی دندان می باشد وماندن پلاک و جرم روی دندان می تواند این پوسیدگی ها را شدت ببخشد بنابراین با جرمگیری دندانها در زمان مناسب می توان از بسیاری از بیماری های دندان جلوگیری کرد.
پلاک و تارتار وقتی بین دندان و لثه تشکیل می شود در صورت جرمگیری نشدن کم کم به زیر لثه نفوذ کرده و به ریشه دندان می رسد و موجب بروز بیماری التهاب لثه یا پریودنتال می شود که بسیار خطرناک است. جرمگیری دندان می تواند از بروز این بیماری جلوگیری کند.
یکی از مزایای جرمگیری سفید شدن دندان ها می باشد که باعث زیباتر شدن لبخند و بالا رفتن اعتماد بنفس فرد می شود. دندان ها در طول زندگی بر اثر خوردن غذاهای حاوی رنگ دچار تغییر رنگ شده و کدر می شوند. جرمگیری میتواند رنگ طبیعی دندانها را بازگرداند.
اگر بیماری حاد لثه و عفونت لثه نداشته باشید پس به احتمال زیاد بوی بد دهان شما از جرم روی دندانهای شماست. بنابراین می شود گفت یکی از علت های بوی بد دهان جرم دندانی است که با جرمگیری به راحتی حل می شود. بنابراین در صورت مشاهده هرگونه بوی بد در دهان سریعاً به مراکز دندانپزشکی مراجعه نمایید. تا ضمن انجام معاینات دقیق و جرمگیری دندان شاهد از بین رفتن بوی بد دهانتان باشید.
بیشتر بدانید: ارتودنسی دندان را بیشتر بشناسید.
آیا جرمگیری دندان ضرر دارد؟ اگر این سوال برایتان مطرح است پس با ما همراه باشید تا درباره عوارضی که ممکن است با جرمگیری دندان به آن دچار شوید ، بیشتر بدانید.
در برخی موارد، جرمگیری دندان ممکن است منجر به حساسیت دندانی به سرما و گرما، خونریزی لثه ها، التهاب لثه یا حتی آسیب به لثه ها شود. این عوارض ممکن است ناشی از فشار یا حرکت غیر مناسب بر روی دندان یا لثهها باشند. در صورت بروز هر یک از این علائم، توصیه میشود که بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید تا وضعیت را ارزیابی کرده و درمان مناسب را تجویز نماید.
اگر مسواک زدن را به صورت منظم و روتین انجام ندهید، لایههای چسبندهای بر روی دندان ها به ویژه در خط لبه لثه تشکیل می شود که این لایه را پلاک می نامند. اگر پلاک دندانی را هر روز با مسواک و نخ دندان تمیز نکنیم، ممکن است بعدا به تبدیل به رسوبات محکم و سختی شوند که با مسواک زدن نیز قابل پاک شدن نیستند. به این پلاک ها در اصطلاح دندانپزشکی “جرم دندان” گفته میشود.
اگر بخواهیم بصورت عامیانه این جرم ها و دلیل جرمگیری آنها را برایتان توضیح دهیم ، این جرم های تشکیل شده بر روی دندان ها شبیه به جرم های دور دیوار داخلی سماور است، با این تفاوت که ترکیبات آن پیچیده تر است و پر از میکروب های مختلف است و با مسواک زدن هم تمیز نمیشود و بافت چسبنده لثه را که محکم به دندان چسبیده را به مرور از بین برده و لثه را تخریب می کنند و باعث سست شدن پایه های دندان می شوند. اما با جرم گیری دندان و تمیز کردن این جرم ها، می توان از روند تخریب لثه جلوگیری کرد. تفکرات سنتی و قدیمی که معتقد بودند جرم گیری ضرر دارد در حال حاضر کاملا اشتباه است. پس نتیجه می گیریم که: جرمگیری ضرر ندارد.
نرخ جرمگیری دندان در سال 1402 بر اساس تعرفه جدید به شرح زیر است:
قیمت جرمگیری دندان | برحسب تومان |
---|---|
جرمگیری دندان یک فک | از 750000 تومان |
جرمگیری دندان دو فک | از 1500000 تومان |
بروساژ دندان | از 800000 تومان |
جرم گیری دندان یکی از روشهای رایج برای از بین بردن جرم و پلاک دندان است که باید توسط یک دندانپزشک با تجربه انجام شود تا از بروز پوسیدگی های دندانی جلوگیری به عمل آید. اینکار هیچ عوارض و درد خاصی ندارد و اگر موردی پیش آمد در اکثر مواقع پس از چند روز برطرف میشوند. در کل ما توصیه می کنیم با مراقبت از دندانهای خود و حفظ روتین مناسب مانند استفاده از مسواک و نخ دندان و دهانشویه سعی کنید از بروز پلاک و جرم بر روی دندانهایتان جلوگیری نمایید تا نیاز کمتری به جرمگیری داشته باشید.