لکه قرمز روی سقف دهان می توانند نشانه ای از طیف وسیعی از بیماری ها و مشکلات سلامتی باشند، از عفونت های جزئی تا بیماری های جدی تر. در حالی که برخی از این لکه ها بی ضرر هستند و به خودی خود از بین می روند، برخی دیگر ممکن است نیاز به مراقبت های پزشکی داشته باشند.
در این مقاله از مجله کرج دنتیستس، به بررسی علل، علائم و درمان لکه های قرمز سقف دهان می پردازیم. همچنین، اطلاعاتی در مورد نحوه پیشگیری از این مشکل و زمان مراجعه به پزشک ارائه خواهیم داد.
انواع لکه قرمز روی سقف دهان می توانند نشانه ای از طیف وسیعی از بیماری ها و مشکلات سلامتی باشند. برخی از این علل شایع تر از بقیه هستند و در ادامه به بررسی علت ایجاد دانه های قرمز روی سقف دهان می پردازیم:
گلودرد استرپتوکوکی یک عفونت باکتریایی است که باعث ایجاد گلودرد شدید، تب و تورم غدد لنفاوی می شود. استرپتوکوک می تواند باعث ایجاد دانه های قرمز سقف دهان و نقاط چرکی روی سقف دهان به نام پتشی نیز شود. علائم دیگر گلو درد استرپتوکوکی عبارتند از:
گلو درد استرپتوکوکی با آنتی بیوتیک ها درمان می شود. شروع مصرف آنتی بیوتیک ها در عرض 24 ساعت از شروع علائم می تواند به کاهش مدت بیماری و جلوگیری از عوارض کمک کند.
برفک دهان یک عفونت قارچی است که باعث ایجاد لکه های قرمز در سقف دهان و لکه های سفید پنبه ای روی دهان، زبان و گلو می شود. این بیماری بیشتر در نوزادان، افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند شایع است. علائم برفک دهان عبارتند از:
برفک دهان معمولاً با داروهای ضد قارچ موضعی یا خوراکی درمان می شود. در نوزادان، ممکن است دارو به صورت موضعی روی دهان و لثه ها مالیده شود یا به صورت قطره در دهان ریخته شود.
آسیب فیزیکی به دهان می تواند باعث ایجاد لکه قرمز روی سقف دهان شود. این آسیب می تواند ناشی از گاز گرفتن گونه، خوردن غذای داغ یا استفاده از دندان مصنوعی نامناسب باشد. سایر مواردی که می تواند علت خون مردگی در سقف دهان و آسیب جسمی و کبودی دهان شود عبارتند از:
اکثر آسیب های فیزیکی به دهان به خودی خود در عرض چند روز یا چند هفته از بین می روند. برای تسکین درد، می توانید از داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید. همچنین می توانید از دهانشویه های بی حس کننده یا ژل های موضعی برای تسکین درد استفاده کنید.
آفت دهان، زخم های کوچک و دردناکی هستند که می توانند در هر جای دهان ایجاد شوند. آنها معمولاً بی دلیل ایجاد می شوند، اما می توانند ناشی از استرس، کمبود ویتامین یا سایر عوامل باشند. علائم آفت دهان عبارتند از:
آفت دهان معمولاً به خودی خود در عرض یک تا دو هفته از بین می روند. برای تسکین درد، می توانید از داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید. همچنین می توانید از دهانشویه های بی حس کننده یا ژل های موضعی برای تسکین درد استفاده کنید.
زخم های دهانی، زخم های کوچک و دردناکی هستند که می توانند در هر جای دهان ایجاد شوند. آنها معمولاً بی دلیل ایجاد می شوند، اما می توانند ناشی از عفونت، استرس، کمبود ویتامین یا سایر عوامل باشند. علائم زخم های دهانی عبارتند از:
زخم های دهانی معمولاً به خودی خود در عرض یک تا دو هفته از بین می روند. برای تسکین درد، می توانید از داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید. همچنین می توانید از دهانشویه های بی حس کننده یا ژل های موضعی برای تسکین درد استفاده کنید.
تبخال دهانی، توسط ویروس هرپس سیمپلکس ایجاد می شود و باعث ایجاد تاول های کوچک و دردناک در دهان و اطراف دهان می شود. علائم تبخال دهانی عبارتند از:
هیچ درمانی برای تبخال دهانی وجود ندارد، اما داروهایی وجود دارند که می توانند به کاهش علائم و کوتاه شدن دوره بیماری کمک کنند. داروهای ضد ویروسی مانند آسیکلوویر یا والاسیکلوویر می توانند برای درمان تبخال دهانی تجویز شوند.
بیماری دست، پا و دهان یک عفونت ویروسی است که بیشتر در کودکان خردسال شایع است. علائم بیماری دست، پا و دهان عبارتند از:
هیچ درمانی برای بیماری دست، پا و دهان وجود ندارد، اما داروهایی وجود دارند که می توانند به کاهش علائم و بهبود دانه قرمز سقف دهان کمک کنند. برای تسکین تب و درد، می توانید از داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید. همچنین می توانید از دهانشویه های بی حس کننده یا ژل های موضعی برای تسکین درد دهان استفاده کنید.
سرطان های بافت مخاطی دهان می توانند باعث ایجاد لکه قرمز روی سقف دهان، سفید یا قهوه ای روی دهان شوند. سایر علائم سرطان دهان عبارتند از:
درمان سرطان دهان به مرحله و نوع سرطان بستگی دارد. درمان می تواند شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی یا ترکیبی از این روش ها باشد.
👈بیش تر بخوانید: درمان سه سوته دندان درد
در حالی که برخی از انواع لکه قرمز روی سقف دهان غیرقابل اجتناب هستند، می توانید با رعایت نکات زیر خطر قرمز شدن سقف دهان را کاهش دهید:
برای معاینات دهان و دندان خود به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید تا مشکلات احتمالی زودتر تشخیص داده شوند.
با رعایت این نکات ساده می توانید به حفظ سلامت دهان و دندان خود و جلوگیری از ایجاد لکه قرمز روی سقف دهان کمک کنید.
👈بیش تر بخوانید: خونریزی زبان نشانه چیست؟
لکه قرمز روی سقف دهان می توانند در اشکال، اندازه ها و رنگ های مختلف ظاهر شوند و ممکن است با علائم دیگری مانند درد، سوزش، خارش، مشکل در بلع یا جویدن، تب، تورم غدد لنفاوی، خشکی دهان و بوی بد دهان همراه باشند.
ویژگی های رایج انواع لکه قرمز روی سقف دهان عبارتند از:
👈بیش تر بخوانید: موکوسل دهان چیست؟
انواع لکه قرمز روی سقف دهان می توانند نشانه ای از طیف وسیعی از بیماری ها و مشکلات سلامتی باشند، از عفونت های جزئی تا بیماری های جدی تر. در حالی که برخی از این لکه ها بی ضرر هستند و به خودی خود از بین می روند، برخی دیگر ممکن است نیاز به مراقبت های پزشکی داشته باشند.
در این مقاله، به بررسی علل، علائم و درمان لکه های قرمز روی سقف دهان پرداختیم. همچنین، اطلاعاتی در مورد نحوه پیشگیری از این مشکل و زمان مراجعه به پزشک ارائه دادیم.
لکه های قرمز روی سقف دهان می توانند ناشی از طیف وسیعی از علل، از جمله عفونت های قارچی (برفک دهان)، زخم های دهانی، تبخال دهانی، بیماری دست، پا و دهان، سرطان دهان، گلو درد استرپتوکوکی و آفت دهان باشند.
علائم لکه های قرمز روی سقف دهان می تواند شامل درد، سوزش، خارش، مشکل در بلع یا جویدن، تب، تورم غدد لنفاوی، خشکی دهان و بوی بد دهان باشد.
درمان لکه های قرمز روی سقف دهان به علت زمینه ای آن بستگی دارد. درمان های رایج عبارتند از داروهای ضد قارچ، آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد التهابی، داروهای ضد ویروسی و جراحی.
با رعایت نکات ساده ای می توانید از ایجاد لکه های قرمز روی سقف دهان پیشگیری کنید، مانند حفظ بهداشت دهان و دندان، رژیم غذایی سالم، اجتناب از دخانیات و الکل، مدیریت استرس و معاینات منظم دندانپزشکی.
اگر لکه های قرمز روی سقف دهان شما بیش از دو هفته طول کشیده است، اگر لکه های قرمز دردناک، خارش دار یا همراه با علائم دیگر مانند تب یا تورم غدد لنفاوی هستند، یا اگر گلو درد، مشکل در بلع یا سایر علائم نگران کننده دارید، به پزشک مراجعه کنید.
بستگی به علت زمینه ای دارد. برخی از علل، مانند برفک دهان و تبخال دهانی، مسری هستند.
در بیشتر موارد، لکه های قرمز روی سقف دهان خطرناک نیستند. با این حال، برخی از علل، مانند سرطان دهان، می توانند جدی باشند.
برخی از داروهای بدون نسخه، مانند داروهای مسکن درد، ممکن است به تسکین علائم کمک کنند. با این حال، مهم است که قبل از مصرف هر گونه دارو با پزشک خود صحبت کنید.
غذاهای تند، اسیدی یا شور می توانند دهان را تحریک کنند و علائم لکه های قرمز را بدتر کنند.