دندانپزشکی از رشته های علوم پزشکی است که با سلامت دهان و دندان در ارتباط بوده و پس از تشخیص، اقدام به درمان آن ها می کند. در واقع، دندانپزشکی تخصصی است که به سلامت دهان و دندان بعنوان عضوی مهم نگریسته و سلامتی و زیبایی آنرا تأمین می کند. با کمک این علم می توان بسیاری از بیماری ها را در مراحل ابتدایی تشخیص داده و از وخیم تر شدن آن جلوگیری کرد.
سالها پیش دندانپزشکی را معادل دندانسازی می دانستند اما در حال حاضر از زیرشاخه های دندانپزشکی محسوب شده و بخشی از آن به حساب می آید. امروزه با بهره گیری از دندانپزشکان حاذق در این حوزه و مدرن ترین امکانات روز دنیا، خدمات مطلوبی به افراد ارائه می شود. بعبارت دیگر، دندان پزشکی علمی است که فرد علاوه بر دانش، هنر و مهارت کافی برای خلق دوباره دندان را دارد. در این تخصص چگونگی رعایت بهداشت دهان و دندان، پیشگیری از بیماری ها و درمان آنها آموزش داده می شود. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
اغلب اوقات توصیه بر اینست که افراد یک یا دو بار در سال جهت معاینه دندان ها با دندانپزشک ملاقات کنند. تعداد مراجعات به عواملی مثل بهداشت دهان و دندان، سن، رژیم غذایی، بیماری های خاص و … بستگی دارد. ممکن است برخی از افراد لازم باشد که تعداد دفعات بیشتری به مطب متخصص مراجعه کنند.
قطعاً همه دندانپزشکان درصددند تا بیماری های دهان و دندان را بدرستی تشخیص داده و آن را درمان کنند. همواره سعی می کنند تا بر طبق دستورالعمل های تعریف شده، اقدام کرده و با کمک فناوری های نوین درمان، با مهارت، اهمیت به سلامت بیمار، صداقت و دلسوزی به رفع ناهنجاری های دندان بیمار بپردازند. هر قدر تجهیزات و امکانات کلینیک بهتر و به روزتر باشد، کیفیت درمان نیز بهبود می یابد.
البته لازم به ذکر است مواد دندانپزشکی تخصصی و درجه یک که بسیار متفاوت از مواد مصرفی معمولی است نقش بسزایی در دوام و کارآیی درمان دارد.با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، امکانات به روزرسانی شده و درمان های تخصصی جدید پا به عرصه وجود گذاشته است. تکنولوژی های مدرن و تجهیزات پیشرفته و بروز، نقش عمده ای در این تخصص ایفا می کند.
دندانپزشک ابتدا با معاینه سلامتی دهان و دندان بیمار را بررسی کرده و از رادیوگرافی برای تشخیص بهتر استفاده می کند. بیشتر درمانهای ترمیمی تهاجمی نیستند و در طی یک جلسه انجام می شوند. درمان های پیچیده تر زیر نظر ارتودنتیست، جراح فک و صورت و متخصص پروتز انجام می شود. پیشرفت های اخیر در حوزه دندان پزشکی زیبایی سبب شده است تا علاوه بر روش های درمانی از روش های زیبایی و ترمیم استفاده شود. دندانپزشک معمولاً در طی پروسه درمان برای پیشگیری از ناراحتی بیمار از بی حس کننده و آرامبخش استفاده می کند.
درمان های مختلفی برای بازسازی دندان های آسیب دیده و بهبود ظاهر، فرم و عملکرد آن ها وجود دارد که به بیمار کمک می کند تا با کمک آنها نقایص دندان خود را رفع کرده و آنها را اصلاح کند. درمان هایی که معمولاً از آنها برای رفع ناهنجاری ها استفاده می شود از اینقرارند:
بطور کلی از چند نوع مواد برای ترمیم و درمان دندان ها استفاده می شود. این مواد عبارتند از آمالگام، رزین کامپوزیت، پرسلین و … رزین کامپوزیت از مواد سرامیکی و پلاستیکی تشکیل شده که از آن ها می توان در کنار مواد دیگر استفاده کرد. همچنین مواد دیگری وجود دارند که دوام آنها همانند این فلز بوده و کاربرد خاصی دارند.
دندانپزشکی شاخه ای از علم پزشکی است که با مشکلات دهان، دندان و لثه ها سرو کار دارد. در هر شرایط می توان از یک راهکار ترمیمی خاص استفاده کرد تا بتوان به فرد کمک کرد. از جمله شرایط می توان به لمینت دندان، کامپوزیت، بلیچینگ دندان، ایمپلنت، ارتودنسی، باندینگ و … اشاره کرد.
در سالهای اخیر تکنولوژی توانسته است تحولات قابل توجهی در این رشته بوجود آورد و نیاز بیماران را برطرف نماید. پاره ای از آنها عبارتند از:
برای همگام شدن با دانش روز و تکنولوژی لازم است دندانپزشک در کنکره ها، انجمن ها و جوامع علمی شرکت کرده و دانش و اطلاعات خود را به روز کند چون دندانپزشکی رشته ای است که علاوه بر دانش، مهارت، هنر، صبر و حوصله، اخلاق پزشکی و سلامت جسمانی به همگام بودن با دانش روز نیز نیاز دارد.
در این دندانپزشکی بیماری های دهان و دندان تشخیص داده شده، پیشگیری و درمان می شود. در این جا، دندان های پوسیده، ترک خورده، شکسته و یا تغییر رنگ داده ترمیم شده و حتی دندان های از دست رفته نیز تحت درمان قرار می گیرند. معمولاً لازم است هر 6 ماه یکبار درمان دندانپزشکی انجام شود.
درمان تنها نباید محدود به جرم گیری شود. دندانی که دچار آسیب دیدگی شده باشد باید ترمیم شده، پر شود، ایمپلنت شده یا از پل و تاج دندان برای آن استفاده شود. استفاده از هر یک از این روشهای درمانی بستگی به شرایط و نیاز بیمار دارد.
سابقاً درمان های مرتبط لا ابن رشته شامل کشیدن دندان و پرکردن آن بود اما در سالهای اخیر، اهمیت زیادی به درمان های زیبایی داده می شود. با پیشرفت تکنولوژی و توسعه سطح درمان، بیشتر بر درمان های زیبایی تمرکز می شود.
در واقع می توان گفت دندانپزشکی زیبایی شاخه ای از دندانپزشکی است که نقایص دندان، لثه و فک ها را برطرف کرده و هدف آن زیبایی چهره و لبخند افراد است. خدمات دندانپزشکی زیبایی عبارتند از ونیر کامپوزیت، لمینت، ایمپلنت، بلیچینگ و …هدف از مراجعه به دندانپزشکی زیبایی، اصلاح و بهبود ظاهر دندان هاست. افرادی که مشکلاتی در رابطه با تغییر شکل دندان، زردی، ظاهر بد دندان ها دارند، به جای مراجعه به دندانپزشک عمومی به دندانپزشک زیبایی مراجعه می کنند.
تخصص های زیادی برای رشته دندانپزشکی وجود دارد که هر فرد با توجه به علاقه خود اقدام به تحصیل در آن رشته تخصصی می کند. دندانپزشک در رشته تخصصی محدود به آموزش های لازم در حوزه کاری خود شده و دانش کافی در مورد درمان های خاص کسب می کند. از اینرو قادر خواهد بود درمان های تخصص و پیچیده تر را در حیطه کاری خود انجام دهد. بطور کلی تخصص های دندان پزشکی از اینقرار است:
منبع: webmd