دندان عقل یکی از نمونههای تکامل بشر در طول هزاران سال است. آخرین دندان در هر قوس فکی یا همان سومین دندان آسیای بزرگ را میگویند. این دندان بین سنین 18 تا 25 سالگی رشد کرده ولی در بعضی افراد امکان دارد زودتر از این سن هم رویش کند. هر فردی دارای 4 دندان عقل است که 2 تا در فک پایین و 2 تا در فک بالا هستند. دندان عقل اگر سالم و مناسب رشد کند میتواند در جویدن غذا همچون دندانهای دیگر کمک کند. اگر دندان عقل در جای مناسب خود رشد نکند ممکن است باعث آسیب به دندانهای مجاور، استخوان فک و یا سیستم عصبی شود.
در بعضی از موارد به دلایلی چون وراثت، بیماریهای کودکی (راشیتیسم،کم خونی) که به دندانپزشکی کودکان نیاز است، عدم هماهنگی رشد استخوان فک با دندانها باعث شده که دندان عقل به صورت نهفته یا نیمه نهفته در زیر بافت نرم لثه و یا بافت سخت استخوان به صورت ناقص رشد کند.
بنابراین سعی کنید به صورت دورهای و منظم به دندانپزشک یا کلینیک تخصصی دندانپزشکی ترمیمی مراجعه کرده و از سلامت دندان خود مطلع شده و یا از مشکلات احتمالی جلوگیری کنید.
در ابتدا قبل از کشیدن دندان نسبت به تهیه عکس OPG (تصویر کلی از استخوان فک و موقعیت دندانها) اقدام کرده تا پزشک متخصص بتواند برای درمان بهترین تشخیص را بدهد. اگر دندان عقل به طور کامل رشد کرده و از لثه بیرون زده باشد برای خارج کردن آن از دهان نیاز به جراحی نیست و با کمک بی حسی مانند سایر دندانها آن را میکشند. اما اگر به صورت نهفته یا نیمه نهفته باشد باید لثه را برش داده و با جراحی آن را بکشیم. در سنین نوجوانی چون استخوان اطراف دندان ضخامت و استحکام کمتری دارد کشیدن دندان عقل راحتتر انجام میشود.
در طی چند روز اول بعد از کشیدن از فعالیتهای خود بکاهید و بیشتر به استراحت بپردازید تا روند بهبودی تسریع یابد. حفره ایجاد شده ناشی از کشیدن دندان نیاز به تمیز شدن و رعایت بهداشت دارد و تا بهبود کامل این حفره ممکن است فرد درد و ناراحتی داشته باشد. با کمک بعضی اقدامات در منزل میتوانید به روند بهبود و کاهش درد کمک کنید. از جمله این اقدامات عبارتند از: