فلوراید یه ماده معدنی طبیعیه که در ساختار دندان های ما قرار داره و به استحکام اون ها کمک زیادی می کنه. این ماده می تونه نقش بسیار پررنگی در جلوگیری از پوسیدگی دندان مخصوصا در بچه ها داشته باشه. اگر خودتون یا بچه شما در معرض پوسیدگی دندان قرار دارید و یا دندانپزشک بهتون توصیه کرده فلوراید تراپی انجام بدید حتما این مقاله رو بخونید. در این مقاله به تعریف فلوراید تراپی، کاربردهاش، میزان توصیه شده ش و عوارض و مزایا اشاره کردیم که میتونه براتون مفید باشه. در ادامه با کرج دنتیستس همراه باشید.
فلوراید تراپی یه روش پیشگیرانه و خیلی ساده است. طی یه جلسه فلوراید رو به صورت موضعی روی دندان ها قرار می دهند تا مقاومت دندان ها در برابر پوسیدگی بیشتر شود.
دندانپزشک اول سطح دندان ها رو تمیز مکرده (با مسواک و خمیر دندون مخصوص) و بعد از آن فلوراید را به صورت ژل و یا وارنیش به سطح دندان ها اعمال می کند. بعد از اینکه این کار انجام شد کودک نباید تا دست کم نیم ساعت چیزی بخورد یا دهانش رو شستشو بدهد تا فلوراید کاملا جذب دندان ها شود.
این پروسه با اینکه برای بزرگسالان هم میتونه در نظر گرفته بشه اما بیشتر برای کودکان و توسط دندانپزشک کودکان و نوجوانان انجام میشه.
همونطور که بالاتر هم اشاره کردیم، درمان با فلوراید بیشتر برای بچه ها و نوجوانان انجام میشه. اما در هر سن و سالی هم با هدف خاصی اینکار انجام میشه.
دندانپزشکان توصیه می کنن که بسته به سطح سلامت دهان و دندان به صورت منظم هر ۳، ۶ یا ۱۲ ماه بهتره که به صورت حرفه ای فلوراید تراپی در مطی دندونپزشکتون انجام بشه.
بیشتر بخوانید با بلیچینگ دندان بیشتر آشنا شوید.
البته اگر دندون شما پوسیده باشه و یا در معرض پوسیدگی قرار دارید احتمالا به جز درمان فلوراید دندونپزشکتون به شما ژل مخصوص فلوراید میده تا به طور منظم توی خونه استفاده کنید. شرایط و موقعیت های زیر همگی می تونن خطر پوسیدگی دندان رو افزایش بدن:
اسیدی شدن محیط دهان برای دندون های ما و مخصوصا دندان بچه ها بسیار نامناسب و مضر هستش. اسید می تونه مواد معدنی موجود در ساختار دندون (مثل کلسیم وفسفر) رو از بین ببرد و دندان رو ضعیف می کنه.
اما خوشبختانه فلوراید با اضافه کردن مواد معدنی حیاتی به دندون ها، آسیب وارد شده به اون ها رو برطرف می کنه. اضافه کردن فلوراید یا فلوراید تراپی به دندان ها می تونه باعث احیای دندان بشه و به بازسازی مواد معدنی محافظ دندان کمک بسیار زیادی کنه.
بیشتر بخوانید هر آنچه که باید درمورد ونیر کامپوزیت بدانید.
به طور کلی اقدامات پیشگیرانه نه تنها نقش بازدارنده دارن که باعث کاهش هزینه های دندانپزشکی هم میشن.
فلوراید و محصولات حاوی فلوراید خودشون واقعا هزینه چندانی ندارند. اما می تونن هزاران تومان در هزینه های شما صرفه جویی کنن. ما میتونیم به صورت موضعی با به صورت سیستمیک از فلوراید در ساده ترین و کم هزینه ترین حالت استفاده کنیم و تا مدت ها از شر پوسیدگی و سایر مشکلات دندون در امان باشیم.
فلوراید موضعی شامل استفاده از خمیر دندون، دهانشویه و درمان های دندانپزشکی ترمیم و زیبایی دندان میشن که فلوراید رو مستقیما روی سطح دندان قرار میدن. و فلوراید سیستمیک هم شامل تمام روش هایی میشه که ما فلوراید رو میبلعیم مثلا در قالب آب آشامیدنی شهری که بهش فلوراید اضافه کردذ و یا بعضی از مکمل های غذایی.
ما روشای زیادی برای پیشگیری از پوسیدگی دندون داریم. اما اغلبشون طبیعی نیستند. برای مثال: ما فیشور سیلانت داریم، که با درزگیری حفرات دندانی روی سطوح جونده، مانع از پوسیدگی دندون میشن.
اما فلوارید طبیعیه، همه جا هست، حتی اگه فلوراید تراپی انجام ندیم، می تونیم از منابع طبیعی فلوراید استفاده کنیم. فکرشو بکنید که فلوراید داخل آب اقیانوس ها و آب های زیرزمینی به راحتی وجود داره.
به جز این، برخی از شهرها فلوراید رو بر اساس مقدار توصیه شده به آب آشامیدنی شهری اضافه می کنند. در واقع چه با درمان فلوراید تراپی و چه در منابع طبیعی، این ماده بهترین و ارزان ترین روش برای پیشگیری از پوسیدگی دندانه. اصلا یکی از مهمترین اصول و ابزارهای دندانپزشکی پیشگیرانه س.
خود فلوراید اصلا هیچ عارضه ای نداره اما هرچیزی رو بیش از حد یا با روش نادرست استفاده کنیم قطعا برامون عوارض داره. این یعنی ما نمی تونیم بیش از حد یا تحت هر شرایطی فلورایدتراپی برای دندان انجام بدیم.
مصرف اشتباهی یا دوز زیاد این ماده میتونه در موارد نادر باعث مسمومیت با فلوراید بشه (که البته نادره ولی بهتره که درباره ش بیشتر بدونیم.) و بهتره بدونیم که قرار مصرف بیش از اندازه از این ماده در طولانی مدت می تونه عوارضی مثل اخلال در رشد استخوان و دندان کودکان خردسال بشه. برای همینه که بیشتر خمیر دندان هایی که برای کودکان ساخته میشه فلوراید کمی داره.
در هر صورت مصرف مقادیر بیش از اندازه توصیه شده از فلوراید تراپی میتونه عوارض زیر رو داشته باشه:
بعضی وقتا ممکنه با مصرف بیش از حد قرص های مکمل فلوراید سمیت حاد به آدم دست بده که علائمش اینا میشن:
پس قبل از استفاده از این روش از مضرات فلوراید تراپی مطلع شوید.
این درمان با روش های مختلفی قابل انجام است که هر کدام مزایا و کاربردهای خاص خود را دارند. در ادامه به معرفی برخی از انواع رایج فلورایدتراپی می پردازیم:
انتخاب نوع مناسب فلورایدتراپی به عوامل مختلفی مانند سن، وضعیت سلامت دهان و دندان و میزان خطر پوسیدگی دندان بستگی دارد. دندانپزشک با معاینه دهان و دندان شما و بررسی سابقه پزشکی تان، می تواند بهترین روش فلورایدتراپی را برای شما تجویز کند.
با انجام منظم فلورایدتراپی، در کنار رعایت بهداشت دهان و دندان، می توانید از سلامت و استحکام دندان های خود در برابر پوسیدگی و سایر مشکلات دهان و دندان محافظت کنید.
با وجود اینکه این درمان، مزایای بسیاری برای سلامتی دهان و دندان دارد، اما رعایت برخی نکات و مراقبتهای بعد از فلورایدتراپی، برای حفظ اثربخشی و جلوگیری از عوارض احتمالی، ضروری است.
یکی از موارد موثر در مراقبت بعد از فلورایدتراپی در 30 دقیقه اول پس از فلوراید تراپی، از خوردن، آشامیدن و حتی شستشوی دهان خودداری کنید. این کار به فلوراید فرصت می دهد تا به طور کامل جذب دندان ها شده و به استحکام آنها کمک کند. همچنین، تا 2 تا 3 ساعت بعد از درمان، از مصرف غذاهای سفت و چسبناک خودداری نمایید.
در 24 ساعت اول پس از فلوراید تراپی، از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن خودداری کنید. این کار به حفظ لایه فلوراید روی دندان ها کمک می کند. پس از 24 ساعت، روال عادی بهداشت دهان و دندان خود را با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دو بار در روز، از سر بگیرید.
در صورت مشاهده هرگونه لکه یا تغییر رنگ روی دندان ها بعد از فلوراید تراپی، نگران نباشید. این لکه ها معمولاً موقتی هستند و با گذشت زمان و مسواک زدن مرتب، از بین می روند.
با رعایت این نکات ساده، می توانید از فواید فلوراید تراپی به طور کامل بهره مند شده و از سلامت و استحکام دندان های خود برای سال های طولانی محافظت کنید.
هزینه فلوراید تراپی دندان به عوامل مختلفی مانند محل زندگی، نوع فلورایدتراپی، سابقه پزشکی و دندانپزشکی و تعرفه های دندانپزشک بستگی دارد. به طور کلی، فلورایدتراپی جزو درمان های ارزان قیمت دندانپزشکی محسوب می شود و در مقایسه با هزینه های درمان های دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی، بسیار مقرون به صرفه است.
در ادامه، به بررسی دامنه قیمتی و هزینه فلوراید تراپی 1403 در انواع مختلف فلورایدتراپی می پردازیم:
توجه داشته باشید که هزینه های ذکر شده تقریبی هستند و ممکن است در مطب های دندانپزشکی مختلف، متفاوت باشند. همچنین، بیمه های دندانپزشکی ممکن است بخشی از هزینه های فلورایدتراپی را تحت پوشش قرار دهند.
کودکان از سنین پایین، در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار دارند. این امر به دلیل ظرافت مینای دندان شیری و عدم رعایت کامل بهداشت دهان و دندان در این سنین است. فلوراید تراپی، روشی موثر و ایمن برای پیشگیری از پوسیدگی دندان و تقویت مینای دندان در کودکان است که متخصصان دندانپزشکی آن را به طور اکید توصیه می کنند.
مضرات فلوراید تراپی کودکان
فلوروزیس دندانی: این عارضه که در اثر مصرف بیش از حد فلوراید، به خصوص در دوران کودکی ایجاد می شود، باعث ایجاد لکه های سفید یا قهوه ای روی سطح دندان ها می شود. فلوروزیس خفیف، معمولاً مشکلی برای سلامتی ایجاد نمی کند، اما در موارد شدید، ممکن است ظاهر دندان ها را تحت تاثیر قرار دهد.
تحریک دهان: برخی کودکان ممکن است بعد از فلوراید تراپی، دچار سوزش، خشکی یا تحریک دهان شوند. این عوارض معمولاً خفیف و موقتی هستند.
مسمومیت با فلوراید: مصرف فلوراید به مقدار زیاد، ممکن است باعث مسمومیت شود. این اتفاق به ندرت رخ می دهد و معمولاً در اثر بلعیدن ژل یا فوم فلوراید توسط کودک اتفاق می افتد. علائم مسمومیت با فلوراید شامل تهوع، استفراغ، درد شکم و اسهال است.
در نتیجه در پاسخ به سوال آیا فلوراید تراپی برای کودکان ضرر دارد؟ باید بگوییم در صورتی که نکات مهم در این زمینه را رعایت کنید، دچار هیچ عارضه ای نخواهید شد.
هزینه فلوراید تراپی کودکان
به طور کلی، هزینه فلوراید تراپی کودکان در مقایسه با سایر درمان های دندانپزشکی، بسیار ناچیز است. به عنوان مثال، هزینه فلوراید تراپی موضعی در مطب دندانپزشک، معمولاً بین 30 تا 50 هزار تومان برای کودکان است. فلوراید تراپی با خمیردندان حاوی فلوراید نیز روشی بسیار ارزان و در دسترس برای پیشگیری از پوسیدگی دندان در کودکان است.
منبع: لبخند فا