هیچ کس نمی تواند تاثیر دندان ها برای داشتن یک لبخند زیبا و دلنشین را انکار کند، همه ما خواهان دندان های خوش رنگ، ردیف و مرتب هستیم. زیرا چنین دندان هایی با زیبایی چهره ما رابطه مستقیم دارند؛ اما کمتر کسی را می توانید بیابید که صاحب دندان هایی کاملا بی عیب و نقص باشد. علم دندانپزشکی در دهه های اخیر به قدری پیشرفت داشته است که برای حل چنین مشکلاتی راه حل های بسیار خوبی ارائه می دهد. یکی از این راه حل ها که امروزه بسیار رایج شده، و طرفداران زیادی پیدا کرده است، انجام ونیر برای اصلاح رنگ و فرم دندان ها می باشد. جهت آشنایی با ونیر دندان ، با ما تا انتهای مقاله از مجله دندانپزشکی کرج دنتیست همراه باشید.
برای پاسخ به سوال ونير دندان چيست؟ باید بگوییم گاهی پیش می آید که دندان های افراد، در اثر ضربه خوردن و یا حادثه ای دچار شکستگی جزئی و یا لب پریدگی شوند، و یا ممکن است رنگ دندان ها زیاد مناسب نباشد، در چنین مواردی به نظر می رسد که ونیر یک راه حل مناسب برای اصلاح فرم و رنگ دندان ها، و به طور کلی برای بهبود طرح لبخند است.
در واقع ونیر یک ماده ترمیم کننده، در طیف وسیعی از رنگ های مختلف، و متناسب با رنگ دندان های افراد گوناگون است، که معمولا طی یک یا دو جلسه، توسط دندانپزشک بر روی دندان های فرد قرار گرفته، و فرم داده می شود. همچنین ونیرها لایه ای از جنس کامپوزیت و یا سرامیک هستند که به رنگ دندان اند و همان طور که گفتیم روی سطح ظاهری دندان قرار می گیرند.
ونیرها نواقصی از جمله: مینای فرسوده دندان، نامرتبی و فاصله دار بودن دندان ها، تغییر رنگ، و شکستگی ها و ترک های دندان را برطرف می کنند.
به طور کلی دو نوع ونیر از نظر جنس وجود دارد، ونیرهایی از جنس کامپوزیت رزین و ونیرهای سرامیکی. ونیرهای سرامیکی نسبت به ونیر کامپوزیت قدری گران تر هستند. زیرا جای گذاری ونیر سرامیکی دندان نسبتا دشوارتر است. همچنین به صرف زمان بیشتری نیاز دارد. کامپوزیت ونیر دندان ممکن است که بعد از ترمیم دندان آسیب دیده، در همان جلسه آماده شود و بر روی دندان ها قرار بگیرد؛ اما ونیرهای سرامیکی به چند جلسه جهت آماده شدن نیاز دارند.
توجه داشته باشید که اگر دندان های خلفی فردی، نیاز به پرشدن داشته باشند، ظاهر تیره مواد آمالگام خیلی به چشم نمی آید؛ اما در مورد دندان های قدامی، که کاملا در معرض دید هستند، بهتر است از ونیر که رنگی مشابه دندان های طبیعی فرد دارد استفاده شود.
ونیرها نیز همانند سایر روش های می توانند معایبی داشته باشند. این معایب عبارتند از:
ابتدا ممکن است که دندان مورد نظر نیاز به آماده سازی داشته باشد، به عنوان مثال شاید نیاز باشد که قدری ترمیم گردد و یا نیز به مقدار کمی سطح مینای دندان تراش داده شود، تا بتوان مواد ونیر را روی دندان قرار داده و فرم داد.
سپس اگر ونیر از جنس کامپوزیت باشد، بعد از آماده سازی سطح دندان، و انتخاب رنگ ونیر متناسب با سایر دندان های فرد، دندانپزشک مرتبا و به صورت لایه لایه مواد را بر روی دندان قرار داده، به فرم دلخواه درمی آورد و سپس از نور برای ست شدن مواد استفاده خواهد کرد. در انتها نیز برای اینکه نتیجه کار در روش کامپوزیت ونیر دندان طبیعی تر به نظر برسد، سطح کار را کمی صیقل می دهند.
آماده سازی ونیرهای پرسلنی یا سرامیکی، قدری تخصصی تر است، دندانپزشک بعد از آماده سازی دندان ها، از آنها قالب گیری کرده، سپس قالب را به لابراتوارهای دندان سازی می فرستند، تا ونیرها را تهیه کنند. در انتها دندانپزشک ونیرها را به سطح دندان بیمار می چسباند.
هر دوی این روش ها، برای رفع عیوب ظاهری دندان ها و اصلاح آنها به کار می روند، اما تفاوت هایی هم با یکدیگر دارند. اولین تفاوت ونیر و لمینت، تفاوتی است که در هزینه این دو وجود دارد، قیمت ونیر دندان نسبت به هزینه لمینت مناسب تر است. بیشتر افراد توان مالی استفاده از ونیر را خواهند داشت.
موضوع دیگر بحث زمانی است که صرف اجرای این روش ها می شود. ونیرهای کامپوزیتی معمولا تنها به یک یا دو جلسه زمان برای آماده شدن نیاز دارند، اما از آنجایی که ساخت لمینت، ظریف تر و حساس تر است، به مدت زمان بیشتری برای آماده سازی لمینت دندان نیاز خواهد بود.
برای لمینت کردن، نیاز به تراش دادن سطح و یا مینای دندانها داریم؛ در حالی که برای آماده سازی ونیرها تراش زیادی نیاز نیست، و دندان ها دستخوش تغییر زیادی نمی شوند.
اما در هر صورت لمینت ها، استحکام بیشتری نسبت به ونیرهای کامپوزیت دارند، و کمتر دچار ساییدگی و یا تغییر رنگ می شوند، ظاهر آنها نیز ظریف تر و طبیعی تر است. همچنین در صورت رعایت بهداشت دهان و دندان، ونیرهای کامپوزیتی هم می توانند از 4 سال تا 8 سال دوام بیاورند، و اگر در ساخت آنها دقت کافی به خرج داده شود، کمتر دچار تغییر رنگ خواهند شد.
پیش از هر چیزی اولین توصیه ما به شما این است که حتما به مطب های با خدمات مناسب و با کیفیت بالا، برای ونیر کردن مراجعه کنید. این امر بدین دلیل است که دوام و طول عمر ونیرها بالا رود، و امکان ایجاد بوی بد دهان و یا التهاب لثه، و یا تغییر رنگ دندان های ونیر شده از بین برود.
بعد از ونیر کردن مانند سابق، دندان های خود را مسواک زده و از نخ دندان استفاده کنید، معمولا دندانپزشک به شما توصیه خواهد کرد که چند هفته بعد از قرار دادن ونیر، حتما به کلینیک دندانپزشکی جهت بررسی دندان هایتان مراجعه نمایید.
ونیر دندان قیمت کمتری نسبت به لمینت دندان دارد اما هزینه آن هم به موارد متفاوتی بستگی دارد. مواردی همانند: تجربه دندانپزشک، تعداد واحد دندان هایی که قصد ترمیم آن ها را دارید، نوع مواد مصرفی، نوع ونیرهای استفاده شده و ….. برای مثال قیمت کامپوزیت ونیر دندان کمتر از ونیرهای سرامیکی است.
در جدول زیر با قیمت ونیر دندان ۱۴۰۱ بیش تر آشنا می شوید.
کامپوزیت ونیر آمریکایی | از 1.800.000 تا 2.000.000 تومان |
کامپوزیت ونیر سوئیسی | از 1.500.000 تا 1.800.000 تومان |
روکش زیرکونیوم | از 3.500.000 تا 5.000.000 تومان |
روکش PFM | از 3.000.000 تا 3.500.000 تومان |