خشکی دهان، مشکلی شایع و آزاردهنده است که می تواند زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار دهد. احساس ناخوشایند دهان خشک، طعم بد دهان، دشواری در بلع و صحبت کردن، و حتی ترک خوردن لب ها و زبان، تنها برخی از عوارض این مشکل هستند. اما جای نگرانی نیست! با مطالعه این راهنمای جامع، می توانید به طور کامل از شر خشکی دهان خلاص شوید و از دهانی مرطوب و سالم لذت ببرید. در این مقاله از مجله کرج دنتیستس، به بررسی علل مختلف خشکی دهان، از جمله عادات غلط، بیماری های زمینه ای و مصرف داروها، می پردازیم. همچنین، راهکارهای پیشگیرانه و درمانی متعددی را برای درمان خشکی دهان معرفی خواهیم کرد.
با ما همراه باشید تا با خداحافظی از خشکی دهان، سلامتی و شادابی را به دهان خود هدیه دهید.
خشکی دهان، که به آن زروستومیا (Xerostomia) نیز گفته می شود، به وضعیتی اطلاق می شود که در آن غدد بزاقی، بزاق کافی برای مرطوب نگه داشتن دهان تولید نمی کنند. بزاق، نقش مهمی در هضم غذا، بلع، صحبت کردن، محافظت از دندان ها در برابر پوسیدگی دندان و حفظ سلامت دهان و لثه دارد.
کاهش تولید بزاق، می تواند منجر به خشکی، زبری و ترک خوردن زبان، مخاط دهان و لب ها شود. همچنین، می تواند باعث احساس سوزش، طعم بد دهان، بوی بد دهان، دشواری در جویدن و بلع غذا، و حتی اختلال در خواب شود. خشکی دهان می تواند موقتی یا مزمن باشد. خشکی دهان موقتی، معمولاً ناشی از عواملی مانند کم آبی بدن، مصرف برخی داروها، تنفس دهانی، یا اضطراب است. اما خشکی دهان مزمن، می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای مانند دیابت، سندرم شوگرن، یا بیماری های عصبی باشد.
👈 بیشتر بخوانید: آیا می دانید موکوسل چیست؟
بزاق دهان نقش مهمی در سلامتی ما دارد. شاید از نظر بیشتر افراد بزاق یا همان آب دهان چندان مهم نباشد اما با آزمایش بزاق می توان به وضعیت سلامتی افراد پی برد.
همانطور که مشاهده کردید، بزاق دهان نقشی حیاتی در سلامت دهان و دندان شما ایفا می کند. با حفظ بهداشت دهان و دندان و مصرف آب کافی، می توانید به غدد بزاقی خود کمک کنید تا وظایف خود را به درستی انجام دهند و از فواید بی شمار بزاق دهان بهره مند شوید.
خشکی دهان می تواند با علائم مختلفی خود را نشان دهد. برخی از شایع ترین این علائم عبارتند از:
👈 بیشتر بخوانید: علل خونریزی زبان چیست؟
بسیاری از افراد بر این باورند که خشکی دهان بخش طبیعی از روند پیری است در صورتی که این علت اصلی نمیتواند باشد در واقع خشکی دهان به دلایل مختلفی اتفاق میافتد. در ادامه به دلایل بروز میپردازیم.
یکی از عوارض جانبی مصرف داروها خشکی دهان است. از جمله داروهایی که خشکی دهان را باعث می شوند داروهای مربوط به دستگاه گوارش، فشار خون، بیماری های روانی و افسردگی، داروهای شل کننده عضلات، داروهای پارکینسون و داروهای شیمی درمانی برای درمان سرطان هستند.
اگر یکی از عوارض داروی مصرفی شما نیز خشکی دهان است با پزشک خود مشورت کرده و در رابطه با تغییر آن صحبت کنید. در این مورد استفاده از آدامس های بدون قند برای تحریک بزاق دهان بی تاثیر نیست.
? بیشتر بخوانید: موکوسل چیست؟
نوشیدن آب کافی در طول روز فواید شگفت انگیزی به همراه دارد. کم شدن آب بدن یکی دیگر از دلایل بروز خشکی دهان است که این مورد در اکثر افراد وجود دارد. کم آب شده بدن منجر به کاهش ترشح بزاق و در نتیجه خشکی دهان میشود.
این عارضه می تواند به علت میزان رطوبت موجود در هوا نیز ایجاد شود. خشکی هوا می تواند باعث خشک شدن غشاهای مخاطی شده و خشکی دهان را در پی داشته باشد. بنابراین تا جایی که ممکن است فضایی که در آن قرار دارید را مرطوب نگه داشته تا از ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله آنفلوآنزا، سرماخوردگی و آلرژی ها در امان باشید.
با بالا رفتن سن تغییرات زیادی در سیستم بدن ایجاد شده که یکی از آن ها کاهش ترشح بزاق دهان است. افراد سالمند به دلایل متعدد بیشتر در معرض خشکی دهان هستند. از جمله این دلایل می توان به مصرف بیشتر دارو، تغییر در رژیم غذایی و دریافت مواد مغذی و مشکلات سلامتی اشاره کرد.
افرادی که به علت بیماری های چون انحراف تیغه بینی و یا پولیپ های بینی و مشکلات سینوس ها ممکن است با دشواری در تنفس مواجه شوند. در این شرایط تنفس از راه بینی سخت بوده و فرد مجبور است از راه دهان نفس بکشد و این خود باعث خشکی می شود.
افرادی که در طی درمان بیماری سرطان و شیمی درمانی هستند مطمعنا خشکی دهان را تجربه کرده اند. در طی درمان سرطان استفاده از داروهای شیمی درمانی، پرتو درمانی سر و گردن باعث آسیب به غدد بزاقی شده و نهایتا ترشح بزاق را کاهش می دهد.
پوسیدگی دندان نیز یکی از دلایل ایجاد خشکی دهان است. یک رژیم غذایی نامناسب و سرشار از قند و بهداشت نامناسب دهان و دندان منجر به پوسیدگی دندان می شود. پوسیدگی تدریجی دندان کاهش ترشح بزاق را به همراه داشته و در نهایت به خشکی دهان منجر می شود.
در بیشتر موارد به علت آسیب دیدگی شدید در ناحیه گردن یا سر به اعصاب غدد بزاقی صدمه وارد می شود. در این صورت اعصاب برای تولید بزاق نمی توانند به خوبی پیام ارسال کنند و با کاهش بزاق و در نتیجه خشکی دهان مواجه می شویم.
علاوه بر موارد گفته شده به دلایل بسیاری دیگر نیز رخ می دهد که در ادامه به این موارد اشاره می= کنیم.
برای بسیاری از افراد این سوال پیش می آید که درمان خشکی دهان چیست؟ برای درمان ابتدا باید علت ابتلا به آن را تشخیص داده سپس برای درمان آن اقدام کنید.
همانطور که در بخش های قبلی اشاره کردیم، خشکی دهان می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. درمان خشکی دهان، به شناسایی و رفع علت زمینه ای آن بستگی دارد. در برخی موارد، ممکن است تنها با تغییر سبک زندگی و رعایت برخی نکات ساده بتوان از شر خشکی دهان خلاص شد. اما در موارد دیگر، درمان های دارویی یا دندانپزشکی نیز ممکن است لازم باشد.
در اینجا به برخی از راه های درمان و پیشگیری از خشکی دهان اشاره می کنیم:
افراد بسیاری هستند که به دنبال درمان خشکی دهان و گلو در خانه می گردند. موارد زیر از جمله راه های درمان خانگی خشکی دهان هستند.در کنار راهکارهای ذکر شده، می توانید از برخی روش های خانگی برای تسکین خشکی دهان نیز استفاده کنید، مانند:
این ها درمان گياهي خشک شدن دهان نیز محسوب می شوند. اما باید بدانید که تاثیر آن ها نسبت به داروها کمتر است.
👈 بیشتر بخوانید: با عصب کشی دندان و دلایل انجام آن آشنا شوید.
خشکی دهان با برخی بیماری ها ارتباط دارد. برای مثال خشکی دهان و کبد و همچنین خشکی دهان و دیابت با یکدیگر ارتباط دارند. برخی از بیماری ها و داروها می توانند باعث ایجاد خشکی دهان بشوند از جمله:
بله، خشکی دهان می تواند باعث پوسیدگی دندان، بیماری های لثه، عفونت دهان، بوی بد دهان و مشکلات گوارشی شود.
بله، با رعایت برخی نکات ساده مانند نوشیدن آب فراوان، محدود کردن مصرف کافئین و الکل، ترک سیگار، استفاده از آدامس بدون قند و حفظ بهداشت دهان و دندان می توانید از خشکی دهان پیشگیری کنید.
بسیاری از داروها می توانند باعث خشکی دهان شوند، از جمله داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد فشار خون، داروهای ضد درد و داروهای آنتی هیستامین.
در برخی موارد، خشکی دهان برگشت پذیر است. با شناسایی و رفع علت زمینه ای، می توان از شر خشکی دهان خلاص شد. اما در برخی موارد، مانند خشکی دهان ناشی از بیماری های زمینه ای، ممکن است خشکی دهان دائمی باشد.
یکی از این ویتامین ها، ویتامین B است. کمبود ویتامین B، به ویژه ویتامین های B2، B3 و B6، می تواند باعث التهاب دهان، ترک خوردن لب ها، خشکی زبان و مخاط دهان و در نتیجه احساس خشکی دهان شود.
مصرف برخی گیاهان و مواد طبیعی مانند گل ختمی، بادرنجبویه، زرشک، عناب، انجیر، خیار، خاکشیر، شربت لیمو و عسل، جویدن آلوئه ورا و روغن نارگیل، از جمله این راهکارها هستند.
همچنین، حجامت، فصد، و مسائجی که به تعادل مزاج و رفع خشکی کمک می کنند، می توانند در درمان خشکی دهان موثر باشند.
نوشیدن مایعات فراوان، استفاده از مرطوب کننده هوا، مصرف آدامس بدون قند یا آبنبات سفت، استفاده از اسپری یا دهانشویه مرطوب کننده